23 Ocak 2012 Pazartesi

YENİ BİR EV KURMAK İÇİN GEREKENLER REHBERİ


1. BÖLÜM-MUTFAK
                
Romantik bir ortamda, ya da sevimli bir ortamda, hayal ettiğiniz gibi ya da değil, sevgiliniz sonunda size evlenme teklif etti. Şimdi sizlerden parmağınızdaki tek taşa bakıp büyülenmekten bir süreliğine vazgeçmenizi ve daha ciddi, daha zaman alıcı konulara yönelip hayalini kurduğunuz ev için almanız gerekenlere dikkatinizi yoğunlaştırmanızı rica ediyorum.
Elbette burada vereceğim liste yoğun tempoda çalışan, kuracağı ev konusunda anne yardımı alamayacaklar için daha fazla önem taşıyor. Fakat çalışsanız da çalışmasanız da, sizin için birileri her şeyi yapıyor olsa da olmasa da bir evin mutfağı için olmazsa olmazlar listesi, bizzat araştırıp, incelediğim uyarı mahiyetindeki notlar ve önerilerle birlikte burada. Sonraki bölümlerde evin diğer kısımları ile ilgili de bilgi vereceğim.

Eğer hali hazırda oturacağınız ev belli değilse, aşağıdaki liste sıralaması tam size göre çünkü önce evin ebadıyla, genel renk uyumuyla alakasız ürünlerle başlıyorsunuz alışverişe. İçinizden ‘Düğüne daha 6/8/10/12 ay var şimdiden erken değil mi bu kadar ıvır zıvırı almak için?’ diyenleri duyar gibi oluyorum fakat düğün tarihi yaklaştığında rahat, huzurlu, tek derdinizin ‘solaryuma kaç seans gitmeniz gerektiğini düşünmek’ olmasını istiyorsanız, alın çıktısını bu listenin ve başlayın yavaş yavaş. Ayrıca, aşağıdaki listedeki ürünlerin maliyetleri hiç düşük değil, düğüne yakın bütçenizin rahat olması açısından ve son dakika kalitesiz, aslında çok ta beğenmediğiniz ürünler almak zorunda kalmamanız için bu işe ehemmiyetle sarılmanız şart. Bir de beğendiğiniz, almak istediğiniz birçok ürünü hemen teslim alamıyorsunuz, ürüne, modele, stok durumuna göre bir hafta da bir ay da beklediğiniz olabiliyor.

Sizler alışverişe başlamadan önce değinmem gereken birkaç husus daha var.

Birincisi, samimi arkadaşlarınız ya da akrabalarınız evinize hediye olarak illaki bir şeyler almak isteyecek.

a)      Yüzsüz olun, kimden ne istiyorsanız o kişilere bildirin.
b)      Medeni olun, almadığınız ürünlerin listesini bildirin insanlara, onlar içinden seçip, size bilgi verip alsın.
c)      Kuzu gibi olun, günün sonunda evinizde bazı ürünlerden 5 er tane olsun, ihtiyacınız olanlardan hiç olmasın.

Karar sizin..

İkinci husus; interneti, internetten satış sitelerini kesinlikle göz ardı etmeyin. Alacağınız ürün ya da marka konusunda tüketici forumlarını, kadın forumlarını elinizden geldiğince okumaya çalışın. Mağazada görüp çok beğendiğiniz bir ürünü gözü kapalı almayın, fiyatlarına internette de mutlaka bakın. Günümüzde birçok internet sitesi alışveriş merkezlerinde fahiş dükkân kiraları ödemedikleri, yüzlerce mağaza personeline maaş ödemedikleri için, bir depo kiralamak suretiyle, kar payını daha düşük tutarak çok daha iyi fiyat alternatifleri sunabiliyor, üstelik aynı garanti süreleriyle, kapınıza teslim edilecek şekilde.

Bir diğer konu da mağaza personeli ile kurduğunuz diyalog. Farklı mağazalarda işinin ehli satış personelleri bulun ve onları çeşitli sorularla sıkıştırmaktan çekinmeyin. ‘Siz hangisini önerirsiniz?’ ‘En sağlıklısı hangisi?’ ‘Neden bunu değil de bunu önerdiniz, farkları ne?’ gibi.

Son ve en önemli husus; sevgiliniz bir alışveriş manyağı değilse, ev ürünlerine dair özel bir tutkusu yoksa, bu alışveriş sürecinin her aşamasına onu dahil etmeye çalışarak kendinizden nefret ettirmeyin, size evlenme teklif ettiğine pişman etmeyin. Siz alternatifleri eleyip, kararınızı verdikten sonra, illa onu da dahil etmek istiyorsanız ‘İşte istediğim tencere tava seti bu, şimdi almaya gidiyoruz.’ deyin. Ondan anlamadığı ve içtenlikle ilgilenmediği konularda yardım, öneri, seçim beklemeyin, kendinizi kandırmayın.

Unuttuğum eşyalar varsa, listenin altında bıraktığım boş satırlara ekleyin.
Mavi ile işaretli bölümdeki ürünler olmazsa olmaz kategorisinde değil, sarı ile işaretli bölüm ise küçük bir uyarı. Artık birçok konut projesinde aspiratör, ocak, fırın, mikro dalga fırın hatta bulaşık makinesi bile evin standart donanımında hazır olarak teslim ediliyor. Oturacağınız ev henüz belli değilse, sarı ile işaretli satırları en sona bırakmakta fayda var.
Söyleyeceklerim bu kadar, umarım işinize yarar. Bazılarınıza işkence gibi gelecek, bazılarınızın hobiye dönüştüreceği bu tatlı alışveriş macerasında sizlere başarılar dilerim.



MUTFAK
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
YEMEK TAKIMI - GÜNLÜK
GENELDE 6 KİŞİLİK ALINIYOR ANCAK, 12 KİŞİLİK OLMASI MAKİNEDEKİ BULAŞIKLAR HENÜZ YIKANMAMIŞ OLDUĞUNDA, HAYAT KURTARIYOR.
YEMEK TAKIMI -MİSAFİR İÇİN

ÇATAL BIÇAK TAKIMI- GÜNLÜK
ÇİZİLME SORUNUNA KARŞI UZUN YILLAR TAMİR VE DEĞİŞİM GARANTİSİ VEREN BİR MARKA SEÇİN. İKİ GÜN SONRA PASLANACAK SAÇMA SAPAN BİRŞEY ALMAYIN. ÖNEMLİ! PARLAK KAPLAMALILAR ÇİZİĞİ VE PARMAK İZİNİ DAHA AZ GÖSTERİR.
ÇATAL BIÇAK TAKIMI- MİSAFİR İÇİN
ÇİZİLME SORUNUNA KARŞI UZUN YILLAR TAMİR VE DEĞİŞİM GARANTİSİ VEREN BİR MARKA SEÇİN. İKİ GÜN SONRA PASLANACAK SAÇMA SAPAN BİRŞEY ALMAYIN. ÖNEMLİ! PARLAK KAPLAMALILAR ÇİZİĞİ VE PARMAK İZİNİ DAHA AZ GÖSTERİR.
BIÇAK SETİ
GENELDE 7 PARÇA OLUYOR, ET, EKMEK, SEBZE FALAN DİYE ÇEŞİTLİ. TEZGAH ÜZERİNE YERLEŞTİRİLEBİLEN TAHTA STANDLILARI ÖNERİRİM.
TAHTA KAŞIKLAR
ÇEŞİTLİ EBATLARDA 4-5 TANE MUTLAKA ALIN, YEMEK PİŞİRİRKEN TENCERELERİNİZİ ÇİZMEK İSTEMEZSİNİZ.
ÇELİK TENCERE
OLMAZSA OLMAZ. 2-3 FARKLI BOYDA ŞART.
DÜDÜKLÜ TENCERE
3-4 KİŞİLİK BİR EVE, 4,5 LTLİK 1 ADET, İDEAL. YOĞUN ÇALIŞIYOR, EVE GEÇ ULAŞIYORSANIZ, 10 DAKİKADA MUHTEŞEM YEMEKLER YAPMANIZI SAĞLIYOR. DİKKAT ETMENİZ GEREKEN HUSUS, PATLAMAMA GARANTİSİ VEREN BİR MARKADAN ALMANIZ.
PİLAV TENCERESİ
DİBİ TUTMAYACAK, İÇİ SERAMİK OLANLARI, HATTA CERAMICA SERTİFİKASI OLANLARI TERCİH EDİN, SAĞLIĞINIZ İÇİN TEFLON KAPLAMALI ALMAYIN.
DÖKÜM TENCERE
OLABİLECEK EN SAĞLIKLI TENCERE! ÜSTELİK DÖKÜM TENCEREYLE YAKALAYACAĞINIZ LEZZETİ DİĞER HİÇBİR ÜRÜNLE YAKALAYAMAZSINIZ. ÜRÜN BİRAZ AĞIR, GÜNLÜK KULLANIM İÇİN PEK PRATİK DEĞİL AMA EVİNİZDE 1 ADET BULUNURSA GÜVEÇ KIVAMINDA ET YEMEKLERİ YAPARSINIZ. DİKKAT! KAPLAMASIZ DEMİR DÖKÜM OLMALI!
TAVA SETİ
20,24,28 CM ENLERİNDE 3 TAVA YETERLİ OLACAKTIR. BENİM ÖNERİM YİNE DİBİ TUTMAYACAK OLAN, İÇİ SERAMİK OLANLARI, HATTA CERAMICA SERTİFİKASI OLANLARI TERCİH EDİN, SAĞLIĞINIZ İÇİN TEFLON KAPLAMALI ALMAYIN.
CEZVE SETİ
GENELDE 3 LÜ OLUYOR.SAPINI TUTTUĞUNUZDA ELİNİZ YANMAYACAK MATERYALDE OLSUN, GERİSİ ZEVKİNİZE KALMIŞ.
ÇAYDANLIK
ÇOK FARKLI TASARIMLARDA ÜRÜNLER VAR. ÇEVREM ÇAYDANLIK NEDENİYLE YANIK VAKALARIYLA DOLU, BENİM TERCİHİM EMNİYETTEN YANA. TAMAMEN ÇELİK, KAPAKLARI MİNİK HAMLELERLE KİLİTLENEN ŞIK MODELLER VAR.
BAHARATLIK

YAĞDANLIK-SİRKELİK

TEPSİ

MUTFAK TAHTASI

SAKLAMA KABI

FIRIN ÜRÜNLERİ

RENDE

SÜRAHİ

KÜLLÜK

ÇEREZLİK

SARMISAK EZECEĞİ

TÜRBÜŞON

LİMON SIKACAĞI

ŞEKERLİK

MAKARNA SÜZGECİ
PLASTİK ALMAYIN!
MUTFAK ÖNLÜĞÜ

MUTFAK ELDİVENİ

TÜRK KAHVESİ FİNCAN TAKIMI

ÇAY BARDAĞI

SU BARDAĞI

BİRA BARDAĞI

SHOT BARDAĞI

ŞARAP KADEHİ

MEŞRUBAT BARDAĞI

KUPA

SU ISITICISI- KETTLE
MALZEME MUTLAKA ÇELİK OLMALI, SAKIN PLASTİK ALMAYIN, YA DA ÜRÜNÜN İÇİNDE MİNİMUM ORANDA PLASTİK OLSUN. REZİSTANS GİZLİ OLSUN.2400W-3200W ARASI ALIRSANIZ 10-15 SN DE SUYU KAYNATIR.
RONDO-BLENDER-MİXER-DOĞRAMA-DİLİMLEME- RENDELEME-HAMUR KARIŞTIRICI FONSİYONLU MUTFAK ROBOTU
MOTOR GÜCÜ YÜKSEK BİR MODEL SEÇİN. TEK PARÇA BÜYÜK, HANTAL BİR ROBOT YERİNE BAŞKA BAŞKA PARÇALARA TAKILABİLEN TEK BAŞLIKLI BİR MODEL SEÇİN.
EKMEK SAKLAMA KUTUSU

SALATA KURUTUCU

TÜRK KAHVESİ MAKİNESİ

TOST MAKİNESİ
IZGARALARI TEFLON KAPLAMA OLMAYAN, DÖKÜM OLAN,ÇIKARILIP, YIKANABİLENLERİ TERCİH EDİN.
EKMEK KIZARTMA MAKİNESİ

TAZE MEYVE SIKACAĞI

FRİTÖZ

EKMEK YAPMA MAKİNESİ

MUTFAK TARTISI

OCAK

FIRIN

MİKRO DALGA

ASPİRATÖR

BULAŞIK MAK.

BUZDOLABI

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder