·
Derin, geniş ve ısının eşit dağılacağı bir
çelik tencere seçin.
·
Yapışmadan, güzelce
pişmesi için her 100 gr makarna için 1 litre su gerekiyormuş. Bir paket makarna
genelde 500 gr, yuh artık 5 litre su mu kaynatacağız? Neyse elinizden geleni
yapın işte.
·
Tencereye suyu
koydunuz, önce su kaynasın, su kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve tuzu
ekleyin. Tuzu su kaynamadan eklemeyin, yoksa suyun kaynamasını geciktirirsiniz!
Tuzu koyup, karıştırın, izin verin, tuz suda bir erisin.
·
Her 100 gr makarna için,
suyun içine 10 gr (yarım yemek kaşığı yani) tuz atmak gerekiyor.
Alternatif 1: Tuz size yasaksa,
limon kullanın.
Alternatif 2: Bazen tuz atmak
yerine, su kaynadıktan sonra, tavuk ya da et bulyon atmak güzel tad
verebiliyor.
Alternatif 3: Haşlama suyuna, su
kaynadıktan sonra, tuzla birlikte 1 soğan ve 1 havuç doğrayarak daha lezzetli
hale getirebilirsiniz.
Alternatif 4: Bazıları makarnanın
suyuna, su kaynadıktan sonra, makarna ilave edilmeden önce 1 yemek kaşığı
zeytin yağı ilave ediyor yapışmaması için ama tencerede bol su varsa ve ara ara
karıştıyorsanız, bekletmeden de servis yapacaksanız, bence hiç gerek yok çünkü
yağlı yüzeyli makarna sosla iyi birleşmiyor, sos üstünden akıp tabağın
tabanında toplanıyor. Ama makarnayı bekletecekseniz, zeytinyağı kullanmakta
fayda var.
Alternatif 5: Haşlama suyuna yarım
çay bardağı süt koyarak daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.
·
Sonra makarnayı ilave
edin ve tekrar ocağın altını açın.
·
Ara ara yapışmaması
için karıştırın. Karıştırırken tahta kaşık ya da tahta çatal kullanın.
·
Makarna haşlanırken
tencerenin kapağı kapatılmaz! Kapatılırsa, taşar..
·
Her makarnanın pişme
süresi farklıdır, paket üstünde yazan pişirme süresi ‘al dente’ yani dişe
gelecek diri kıvama göre belirlenir. Kullanacağınız sos sıcaksa ve tavsiyelere
uyup makarnayı soğuk suda yıkamayacaksanız, o sıcaklıkta pişme devam edeceği
için, pişme süresini 1 dakika azaltabilirsiniz.
·
Peki süre tutmaya ne
zaman başlayacaksınız? Kaynayan suya makarnayı attınız, su duruldu, fokurdamaz
oldu..Bekleyin, tekrar baloncuklar çıkmaya başladığı andan sonra dakika tutun.
·
Süre dolunca tencereye
1 bardak soğuk su ilave edip ince
delikli bir süzgeçte süzün.
DİKKAT! Makarna musluğun altında,
soğuk suyla yıkanmamalıdır! Tüm besin değerleri lavabodan akar gider
maazallah..Süzüldükten sonra da bir an önce sosla buluşmalıdır,
bekletilmemelidir. Bu nedenle önce sosu pişirin, sos hazır olduktan sonra
makarnayı haşlarsınız.
·
Sosu makarnaya ilave ederken işin
püf noktasını : Sosun önce yarısını makarnaya ekleyip karıştırın. Makarnayı
servis tabaklarına paylaştırdıktan sonra kalan sosu her tabağa ilave edin.
·
Sos ile makarnayı karıştırıp,
tekrar pişirmeyin, makarna kendinden geçer, lapa gibi olur.
·
Makarnayı fazla yaptınız,
buzdolabında saklayacaksınız. Sos ile birleştirmeden saklamanızda fayda var.
Bende geçenlerde dışarda makarna yedim evde yapayım aynısını dedim .. 200 gr torterolla makarna 8 tl 4 kişiyiz 8x4=32 tl krema 2,5x2=5 tl özel peyniri varmış kilosu carrfourda 99 tl
YanıtlaSil100 gr alayım dedim 10 tl de peynir toplam 47 tl daha yanında içecek falanda yok ..:)) eşim pirzola alalım bari et yedik deriz dedi :))) Ah İtalyanlar ahhh sizin gibi süslü püslü yapalım dedik yine olmadı yine olmadı :)))